Науково-практичний семінар: «Сучасні аспекти вирощування основних плодових та ягідних культур Сумської області»

27 лютого науковцями Сумської дослідної станції садівництва на базі Сумського НАУ було проведено обласний науково-практичний семінар «Сучасні аспекти вирощування основних плодових та ягідних культур Сумської області».

У семінарі взяли участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Петро Турчин, науковці Сумської дослідної станції садівництва Інституту садівництва НААН, Інституту сільського господарства Північного Сходу НААНУ, Сумського національного аграрного університету, керівники і спеціалісти сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств Сумської області, структурних підрозділів агропромислового розвитку районних державних адміністрацій та студенти факультету агротехнологій і природокористування Сумського НАУ.

Учасники семінару були проінформовані про державну підтримку суб'єктів господарювання садівничої і виноградарською галузей в обсязі 300 млн грн. Крім того відповідно до Програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Сумської області на період до 2020 року розробляється порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для підтримки галузі ягідництва.

Доповідачі надали вичерпну та актуальну інформацію щодо сучасних проблем в садівництві та методів їх рішення.

Кандидат с.-г. наук, заступник директора Сумської дослідної станції садівництва ІС НААН Чухіль Сергій Миколайович, доповідав про інноваційні технології вирощування яблуні та формування її крони в північних регіонах України. У іншому виступі Чухіль С.М. розповів про особливості вирощування чорної смородини для механізованого збирання. Науковий співробітник Сергієнко Сергій Юрійович розповідав про технологічні аспекти вирощування суниці і малини на Сумщині. Також з доповіддю виступила Ботіна Тетяна Олександрівна, молодший науковий співробітник Сумської ДСС ІС НААН, на тему «Перспективні сорти та підщепи яблуні».

Науковці Сумського НАУ Деменко В.М. та Ільченко О.В. розповіли про захист плодового саду від шкідників, вирощування яблук без шкідливих залишків пестицидів, а також економічну ефективність їх вирощування.

Підприємець Самофалов Д.М. поділився досвідом ведення садівництва в європейських країнах.

Практична частина семінару проходила в навчальному саду СНАУ. У практичній частині науковцями Сумської ДСС ІС НААН було проведено майстер-клас з формування крони і обрізки плодових дерев.

Проведення цього науко-практичного семінару надало можливість його учасникам здобути необхідні знання та навики з сучасних технологій вирощування плодів і ягід та їх застосування в практичній діяльності.